Alarmi i okulistëve: Smartphone-t janë duke dëmtuar shikimin tuaj!

Okulistët thonë se njerëzit që janë kaq të varur nga smartphone-t rrisin rrezikun e dëmtimit të syve të tyre.Ata janë duke paralajmëruar se përdorimi i tepruar i telefonave dhe pajisjeve të tjera si kompjuterë, tableta, dhe ekran të sheshtë TV mund të çojë në dëmtime afatgjatë të syrit

Apeli vjen pas një studimi të 2 mije personave nën 25-vjeç që i kontrollonin telefonat e tyre tridhjetë e dy herë në ditë.Okulisti Andy Hepworth tha se drita Blue violet është potencialisht e rrezikshme dhe toksike për pjesën e pasme të syve tuaj. „Pra, për një periudhë të gjatë kohore ajo potencialisht mund të dëmtojë sytë tuaj. Kur ju jeni duke u marrë me një telefon të zgjuar, jeni të sulmuar nga drita që është vjollcë blu”.

Sondazhi, i porositur nga një grup okulistësh të pavarur, gjeti se mesatarisht, një i rritur shpenzon gati shtatë orë në ditë mbi një ekran, ndërsa kanë gati gjysmë ndjenjë të shqetësuar, kur janë larg nga telefoni i tyre.Statistikat sugjerojnë gjithashtu se 43% e nën 25-vjeçarëve përjetojnë acarim të vërtetë apo ankth kur ata nuk mund të kontrollojnë telefonin e tyre kur ata duan.