Home SHËNDETËSI Dieta në shtatzëni, gabimet më të shpeshta

Dieta në shtatzëni, gabimet më të shpeshta

2-Kalendar-i-vizitave-ne-shtatzaniEdhe baballarët e ardhshëm, edhe femrat të cilat dëshirojnë të kenë fëmijë e dinë fare mirë se sa rëndësi ka dieta në shtatzëni.

Kjo është një mënyrë e rëndësishme, jo vetëm për të mbajtur nën kontroll peshën e nënës dhe fëmijës, por edhe për të parandaluar keqformime të fëmijës, sepse është pikërisht organizmi i nënës ai që i garanton fëmijës elementët ushqimor më të shëndetshëm dhe në të njëjtën kohë edhe më të rrezikshmit.

Megjithatë nënat e ardhshme bëjnë një sërë gabimesh në shtatzëni, ku më të shpeshtat janë mungesa e hekurit në sasinë e nevojshme si dhe tepritë në sheqer dhe vitaminë A, vitaminë e cilat gjenden kryesisht tek ushqimet me prejardhje shtazore.

Kjo gjë tregohet nga një studim italian i “Centro di Ricerca per gli Alimenti e la Nutrizione”.

Kështu në bazë të të dhënave të analizuara, thuhet se elementët ushqimorë të cilët janë nën nivelin e duhur, janë hekuri i cili mbulohet vetëm në masën 50% të rekomandimit, dhe kalciumi i cili mbulohet në masën 40%, ndërkohë që folatet nuk merren në masën 80%, ndërsa vitamina A është mbi nivelin e rekomanduar.

Kësisoj thuhet se dieta e nënave të ardhshme është e pabalancuar në favor të ushqimeve shtazore, yndyrave shtazore dhe sheqerit të tepërt. Ndërkohë rekomandohen që të konsumohen më shumë fruta, perime si dhe fruta të thata.

Previous articleDo të dobësohesh?
Next articleNjë detaj lidhur me punën, bën që femrat të preken nga kanceri në gji