Home SHËNDETËSI Dietat me proteinë të lartë – të dëmshme si cigarja

Dietat me proteinë të lartë – të dëmshme si cigarja

ProteinaHulumtuesit gjetën se njerëzit të cilët mbajnë dietë me proteina shtazore, rrezikohen nga kanceri njëjtë sikur ata të cilët pijnë 20 cigare çdo ditë.

Duke ngrënë proteina shumë do të mund të ishte e rrezikshme për njerëzit e moshës mesatare njëjtë si prija e duhanit, thotë një studim shkencor.

Hulumtimi, i cili zbuloi mijëra të rritur të moshës rreth 20 vjet, gjeti se njerëzit që hanë një dietë më të pasur me proteina shtazore, janë katër herë me më shumë gjasa që të vdesin nga kanceri, se sa dikush me një dietë më të ulët të proteinave.

Rreziku është gati aq i lartë sa rreziku i zhvillimit të kancerit nga prija e 20 cigareve në ditë.

Studimet e mëparshme kanë treguar një lidhje midis kancerit dhe mishit të kuq, por kjo është hera e parë që hulumtimi ka matur rrezikun e vdekjes të shkaktuar nga ngrënia e shumë proteinave.

Këshilla ushqyese është fokusuar tradicionalisht në atë duke shkurtuar yndyrën, sheqerin dhe kripën. Organizata botërore e Shëndetësisë do të njoftojë në një konsultim të sygjeruar sot se udhëzimet për konsumin e sheqerit duhet të ulen, por kanë disa vërjetje rreth proteinave të tepërta.

Studimi gjeti që njerëzit me një dietë të lartë të proteinave ishin 74% më me shumë gjasa të vdesin nga ndonjë shkak brenda periudhës së studimit se sa ata me proteina të ulëta. Ata ishin edhe disa herë me më shumë gjasa të vdesin nga diabeti.

Planet për një ushqim me proteina të larta, janë bërë të popullarizuara në vitet e fundit për shkak të rezultateve të tyre dramatike në humbjen e peshës.

Hulumtimi i ri nga Universiteti i Kalifornisë Jugore, sugjeron se ata që mbajnë kësi dieta mund ta dëmtojnë veten e tyre në afat të gjatë.

Previous article6 ushqimet që ju ndihmojnë të humbni peshë
Next articleViti 2014, vit i shpikjeve të mençura