Ja si të shmangim tensionin e lartë

Nëse ju keni presion të gjakut mbi 90 apo më të lartë se 140 është e mundur që ju të keni një diagnozë të hipertensionit. Natyrisht, gjëja e parë që duhet të bëni është të konsultoheni me mjekun tuaj, por presioni i lartë i gjakut, mund të kontrollohet. Ja disa mënyra se si mund të shmangni hipertensionin.

  1. Humbisni peshë, nëse trupi juaj ka disa kile të tepërta. Pesha ndikon në lodhjen tuaj trupore e si pasojë ju rrit tensionin.
  2. Bëni ushtrime fizike. Lëvizja e trupit dhe muskujve të tij është gjëja më e mirë që mund të bëni. Të paktën duhet të ecni 30 minuta në ditë.
  3. Ushqehuni shëndetshëm. Mos ju largoni drithërave, perimeve, frutave, apo produkteve të qumështit. Mbani një ditar të ushqimeve që konsumoni. Do t’ju bëjë mirë edhe për mendjen.
  4. Ulni konsumimin e kriprave. Sa më pak të konsumoni kripë, aq më mirë do të jetë për shëndetin tuaj.
  5. Mos e teproni me alkoolin. Një masë e caktuar e konsumimit të tij është e nevojshme, por kujdes, nuk duhet ta teproni. Sidomos për gratë dhe burrat në moshë të madhe. Mos i kaloni 350 ml në ditë. Do të keni ndryshime të menjëhershme dhe të pakuptushme të presionit në gjak dhe kjo nuk është e shëndetshme.
  6. Mos konsumoni duhan. I bën dëm gjithçkaje dhe ngre presionin e gjakut.
  7. Limitoni kafenë. Pavarësisht se ka të mirat e saj, ende nuk dihet se kush është dëmi që konsumimi i kafesë i bën gjakut. Për të kuptuar efektin, masni tensionin para pirjes së një filxhani kafeje dhe më pas mateni sërish pas 30 minutash. Do të vëreni se tensioni është ngritur nga 5 deri në 10.  Luhajtet nuk janë të këshillueshme, prandaj duhet t’i shmangni ato.
  8. Kujdes me stresin. Nëse stresoheni apo keni ankth kjo ndikon drejtëpërdrejt në presionin e gjakut dhe si pasojë e rrit atë.
  9. Masni vazhdimisht presionin e gjakut. Duke e mbajtur veten nën kontroll do ndiheni më të kujdesshëm ndaj shëndetit tuaj.

10 . Përfshini njerëzit tuaj të afërt. Ata do kujdesen që çdo gjë të jetë nën kontroll tek ju.