Home SHËNDETËSI Dhjetë këshilla për memorie më të mirë

Dhjetë këshilla për memorie më të mirë

Shumë prej nesh thjesht nuk kanë një kujtesë të mirë, dhe për të bërë këtë ndryshim, pllakat nuk janë të nevojshme, por duhet miratuar disa këshilla të dobishme.

Shtrëngim grushti
Edhe pse kjo duket qesharake, rezultatet treguan se shtrëngimi i grushtave ju ndihmon që lehtë të mbani mend numrin e telefonit, një listë të nevojave shtëpiake dhe të ngjashme. Më vonë, kur ju përpiqeni të mbani mend, shtypni grushtin e majtë. Shkencëtarët besojnë se këto lëvizje aktivizojnë rajone të veçanta të trurit, kritike për ruajtjen dhe kujtimin e informatave të caktuara.
Kujtoni me alfabet
Kjo metodë me të vërtetë ndihmon për të kujtuar disa informata, si emra, filma etj. Vetëm shkronjën e parë të alfabetit të fjalëve të caktuara apo emrave. Kjo do të “zgjojë” kujtesën tuaj.
 
Ushtroni më shpesh
Praktikimi i aerobikut përmirëson funksionin njohës dhe është veçanërisht i dobishëm kur është fjala për përmirësimin e kujtesës. Besohet se ushtrimi stimulon rritjen e qelizave të trurit  në hippocampus, pjesë e trurit e cila është përgjegjëse për ofrimin e kujtesës dhe të të mësuarit.
Shmangni alkoolin në mbrëmje
Alkooli mund të ju ndihmojë të bieni në gjumë, por ai ndërhyn me pjesën tjetër të natës. Përveç kësaj, ajo ka një efekt negativ në koncentrim dhe kujtesë.
 
Thuaj fjalën me zë të lartë
Ndoshta metoda më e mirë që do t’ju ndihmojë të mbani mend është që ju të thoni fjalët me zë të lartë. Shkencëtarët kanë gjetur se, në qoftë se ju mbani mend se ku keni lënë çelësat, ju duhet që me zë të lartë të shqiptoni fjalën dhe kjo do të rrit kujtesën tuaj.
Shmangni cigaren
Cigaret janë të dëmshme dhe ky është fakt i njohur, megjithatë, studimet kanë treguar se duhanpirësit e moshës së mesme janë mjaft të dobët në teste se sa ata që nuk e konsumojnë ato.
 Pini më shumë qumësht
Shkencëtarët pohojnë se qumështi ka një efekt pozitiv në përqendrim, kujtesën dhe të mësuarit. Ata që konsumojnë qumësht pesë ose gjashtë herë në javë kanë bërë testet më të mira se ata që rrallë pinin qumësht dhe hanin produktet e qumështit.
Mos hani tepër
Shumë shumë ushqim dyfishon rrezikun e problemeve të kujtesës në të moshuarit. Konsumi i një numri të madh të kalorive rrit rrezikun e zhvillimit të njohjes, e cila karakterizohet nga humbja e kujtesës dhe të çon në çmenduri.
Ecni në natyrë
Studimet kanë treguar se njerëzit të cilët shpesh ecin në natyrë kanë bërë 20 për qind më mirë testet sesa ata që ecin në rrugë.
Dëgjoni muzikë dhe valle

Adhuruesit e muzikës kanë treguar rezultate më të mira në testet, dhe muzika i ndihmon njerëzit që vuajnë nga sëmundja Alzheimer.

Previous articleJa si mund të mbrojmë sytë e fëmijëve nga leximi
Next articleSi Facebook-u mund të shkaktojë çrregullime në ushqim