Home SHËNDETËSI Pikëllimi shkakton shumë sëmundje

Pikëllimi shkakton shumë sëmundje

Një studim i ri ka treguar se dashuria mund të çojë në vdekje për shkak të një thyerje zemre, ne kemi dy herë mundësinë e sulmit kardiak dhe sulmit në zemër. Rreziku më i lartë është në muajin e parë pas humbjes së një të dashuri.
Hulumtuesit gjithashtu arritën në përfundimin se pikëllimi në përgjithësi dobëson trupin dhe janë më të ndjeshëm ndaj çdo sëmundje, nga ftohjet e deri tek kanceri.
Mjekët e quajnë këtë fenomen sindrom i thyerjes së zemrës, ku në vitin e parë pas humbjes së një të dashuri, ka gjashtë herë rrezik më të lartë të vdekjes. Hulumtimi në fund shpjegon dukurinë se përse në pleqëri bashkëshortët shpesh vdesin njëri pas tjetrit.
Humbja e flokëve
 
Ky fenomen është i zakonshëm në gratë dhe flokët e tyre hollohen ose plotësisht bien në disa pjesë të kokës, kur janë të pikëlluara.
Ftohjet dhe Viruset
Pikëllimi dobëson sistemin imunitar dhe ju bën më të ndjeshëm ndaj ftohjes, gripit dhe problemeve në stomak. Përsëri, fajtor është kortizoli, e cila shpejt kalon nëpër trupin tonë, kur ne jemi nën stres dhe i jep energji shtesë trurit dhe muskujve për të luftuar, por edhe dobëson sistemin imunitar.
Dhimbje koke
Dhimbjet e kokës janë gjithashtu të zakonshme në njerëzi që janë të trishtuar. Edhe pse ata nuk e dinë shkakun e saktë, ata besojnë se kjo është e lidhur me tensionet në supet dhe mbrapa që akumulon kur ne jemi nën stres dhe ka qarkullim të dobët.
Tensioni i lartë i gjakut
Nuk është e habitshme, tensioni i gjakut zakonisht rritet në javët e para pas humbjes së një të dashuri. Kjo ndodh për shkak se hormonet e stresit hyjnë në gjak dhe zemra juaj rreh më shpejt, enët e gjakut ngushtohen. Edhe pse mjekët nuk janë mjaft të sigurt pse kjo ndodh, disa studime kanë konfirmuar se njerëzit pas humbjes së një të dashuri kanë tension të lartë, dhe katër vjet pasi kanë përjetuar një tragjedi.
Tumor kanceroz
Sistemi imunitar nuk është vetëm i rëndësishëm për parandalimin e ftohjeve, por është gjithashtu i rëndësishëm për mbrojtjen e kancerit. Pra, studimi suedez nga 2003 vit tregoi se gratë, burrat e të cilave vdiqën kanë dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e gjirit në krahasim me ata që nuk e kanë përjetuar këtë tragjedi.
Sulmi në zemër

Rreziku nga sulmi në zemër është 21 herë më i lartë 24 orë pas vdekjes së bashkëshortit, sipas një studimi nga Universiteti i Harvardit i bërë në vitin 2012. Në javën e parë të zisë, vejushet kanë gjashtë herë më shumë gjasa të kenë sulm në zemër se ​​sa gratë e tjera.

Previous articleSi Facebook-u mund të shkaktojë çrregullime në ushqim
Next articleOBSH rekomandon: Konsumoni më pak sheqer