Home SHËNDETËSI Si t’a ktheni gjumin e humbur për 10 minuta ose më pak

Si t’a ktheni gjumin e humbur për 10 minuta ose më pak

A zgjoheni në mes të natës, në orën 3:00 të mëngjesit edhe pse keni disa orë deri në alarmin tuaj të përditshëm? Dhe pastaj nuk mund të ktheheni në gjumë? Pra, cila është zgjidhja juaj? Këtu kemi shtatë strategji që mund t’i përdorni që të ktheheni përsëri në gjumë shumë shpejt.

1.Ndizni sa më pak drita që të jetë e mundshme
Drita është stimuluese, sepse truri dhe organet tona i interpretohen çdo drite – nëse ajo vjen nga dielli ose nëse nga një llambë – si sinjal vigjilent, thotë Christopher W.Winter, drejtor i Qendrës së Mjekësisë Medicinale Jefferson. Kështu që ju duhet të bëni më të mirën për të shmangur ato, dhe për ti ndezur vetëm kur keni nevojë.Ta gjesh rrugën në errësirë është mirë, por të përdorësh një llampë të vogël nuk do të thotë se do të ju kthejë në gjumë.Sa më e ndritshme të jetë drita dhe sa më gjatë që i ekspozohesh asaj, aq më shumë alarmues do të jetë, thotë Dr.Winter.

2.Lexoni sa më shumë për t’i lodhur sytë
Nëse jeni duke kërkuar që të ktheheni përsëri në gjumë, merreni një revistë apo libër pranë vetës, thotë Dr.Winter. Por përpiquni që të shmangni një thriller emocionues që shtyn zemrën tuaj të punojë më shpejtë, në vend se të jetë e qetë.Përsëri sigurohuni që ekspozimi ndaj dritave të jetë më i ulët gjatë leximit të librit.

3.Përdoreni trurin tuaj.
Nëse dëshironi që t’a ktheni vetën tuaj në gjumë në vend të përdorimit të telefonit, tabletës, televizionit apo kompjuterit, kjo është mënyra.Paisjet elektrike emitojnë dritë e cila mund të ju mbajë zgjuar – sidomos ato të cilat i mbanë më afër fytyrës, si celulari, thotë Dr.Winter.Në vend të kësaj, kryjeni një ushtrim mendor: Për shembull, një lojtar golfi me përvojë mund të imagjinojë një rund të golfit, hap has hapi.Kjo nuk do të thotë se do ta kaloni vrimën e dytë, thotë ai.

4.Qëndro në shpinë
Ose në një anë ose në stomak – cilado pozitë që preferoni.Vetëm mos qëndroni duke i ndërruar vazhdimisht.Nëse qëndroni ose uleni drejtë për periudha të gjata kohore, trupi juaj është me më shumë gjasa për të interpretuar atë si një arsye për të qëndruar zgjuar, thotë Dr Winter. Nëse jeni duke bërë diçka, sigurohuni që të jeni shtrirë.

5.Mos hani asgjë
Ju mund të mendoni së të hani diçka edhe pse në sasi të vogël mund të ju vë përsëri në gjumë, por ushqimi gjatë natës e sidomos para gjumit i largon shanset tuaja që të keni gjumë, thotë Winter. Në fakt një meze e lehtë mund të shkaktojë më shumë ndërprerje të gjumit në të ardhmen. Ju lehtë mund të filloni ta kushtëzoni trupin tuaj dhe trurin tuaj në ushqime gjatë natës, të cilat mund të përforcojnë zakonet e të zgjuarit, thotë Winter. Nëse ju absolutisht keni nevojë për ushqim, bëjeni atë, por përpiquni të kanalitoni sensin tuaj më të fortë të vullnetit për të rezistuar tingujt e urisë që dalin nga stomaku juaj.Kjo do të ju ndihmojë që të mbani një stabilitet me frigoriferin tuaj.

6.Provoni relaksimin progresiv
Është teknikë e zhvilluar nga fizikantët për të ulur tensionin e muskuje duku u fokusuar në lirimin e një grupi të veçantë të muskujve në kohë.Zbutësit e trupit tuaj gjithashtu mund të relaksojnë mendjen tuaj, thotë Winter.Duke mbajtur tensionin në muskuj sinjalet për trurin tuaj janë ato që duhet të mbesin vigjilent.Me vetëdije duke reduktuar stresin në muskuj, nga ana tjetër, ka sinjale që është koha të flini.Të marrësh frymë thellë dhe gjatë, fillon me grupin e muskujve tuaj më të mëdhaj – si kofshët tuaj dhe prapanica – dhe ngadalë punoni në rrugën tuaj për muskuj më të vegjël të fytyrës dhe duarve.

7.Mos vazhdoni gjumin që e keni humbur
Nëse jeni shumë të lodhur pas një gjumi të shkurtër, është e rëndësishme që të mos flini ose të mos bëni një sy gjumë ditën tjetër.Ju në thelb dëshironi që të penalitoni trupin tuaj për të shmangur që kjo të ndodhë rregullisht, thotë Winter.Nëse kënaqeni duke bërë një sy gjumë pasdreke apo në mesditë, ju jeni vetëm duke krijuar një arsye më shumë për trupin dhe trurin tuaj që të qëndrojë zgjuar gjatë natës.

Previous articleVV e ‘dërgon’ Isa Mustafën në EULEX!?
Next articleÇ’duhet të bëni që në pranverë të keni flokë të shëndetshme